11. DECEMBAR 2023. | od 18 do 19:30 časova

Uživo: Prostor Miljenko Dereta, Dobračina 55
Direktan prenos: Facebook stranica Green Fest – Belgrade
YouTube kanal https://www.youtube.com/watch?v=JElEP6Fqk7A

Trenutno je u toku COP28, godišnja konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama. Ono što razlikuje ovu konferenciju od prethodnih je petogodišnja procena postignuća određenih u Pariskom sporazumu – i čini se da globalna zajednica nije na dobrom putu. Ukoliko se nastavi ovim tempom, rast prosečne globalne temperature će otići na 3 stepena umesto 1,5 kako Pariski sporazum predviđa.

Razgovori se vode i na temu bržeg razvoja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora – tri puta više kapaciteta do kraja decenije – sa 3600 gigavata u 2022, na 11000 gigavata u 2030. godini.

Biće potrebna mnogo snažnija akcija u narednom periodu, kako bi se stvari vratile na putanju koja je usvojena od strane 200 zemalja.

Republika Srbija učestvuje na ovogodišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija. Iako nije veliki emiter ugljen-dioksida na globalnom nivou, situacija je drugačija ako se pogleda iz ugla količine ispuštenih gasova sa efektom staklene bašte po glavi stanovnika – naše emisije su 2,5 do 3 puta veće od proseka u EU.

Za očekivati je da i Srbija kasni za ispunjavanjem ciljeva iz Pariskog sporazuma. Proizvodnja energije je još uvek, u velikoj meri, zasnovana na fosilnim gorivima, strategije i planovi su nedovoljno ambiciozni, javne politike nisu međusobno usaglašene.

Ali nisu samo međunarodne obaveze ono što nas brine. Zagađenost vazduha, nedostaci u praćenju emisija iz proizvodnje energije i industrijskih objekata, sporo sprovođenje mera energetske efikasnosti, povećanje udela obnovljivih izvora u proizvodnji energije, sve su to pitanja koju ostaju otvorena.

Kako ćemo da ubrzamo čistiju i efikasniju proizvodnju energije za sve naše potrebe?

Odgovore ćemo potražiti u okviru panel diskusije i potrudićemo se da identifikujemo nedostatke postojećih javnih politika u oblasti energetike, klimatskih promena i kvaliteta vazduha, i njihovu uzajamnu povezanost.

Govore:

  • Dejan Stojadinović, konsultant u oblasti energetike,
  • Danijela Božanić, konsultant u oblasti klimatskih promena,
  • Dejan Lekić, xEco – Ekstremna ekologija

Moderator: Vladan Šćekić, Centar za unapređenje životne sredine

Prijavite se za vesti i novosti

iz Centra za unapređenje životne sredine