27. OKTOBAR 2022.

Male su šanse da ove zime dođe do restrikcija struje u Srbiji, složili su se učesnici tribine “Da li će biti dovoljno struje tokom zime”, i ukazali da i u slučaju “najgoreg scenarija” u našoj zemlji postoji mogućnost uvoza struje, ali su upozorili da bi do problema moglo da dođe u slučaju nestašica struje u celoj Evropi.

Biće dovoljno struje i malo je verovatno da će biti restrikcija, ali su one moguće ako dođe do ekstremno hladne tri sedmice, ekstremno loše hidrološke situacije i „ispadanja“ u sistemu, rekao je predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković i naglasio da je verovatnoća tog scenarija između jedan do dva procenta.

„Ako bude bila prosečna zima i prosečna hidrologija, i ako termoenergetski sektor bude pripremljen, ne treba biti pesimista i ne treba plašiti narod“, dodao je profesor Rajaković.

Ekspertkinja za energetiku Sekretarijata Energetske zajednice Milka Mumović navela je da je Srbija, dok se suočavala sa problemima u elektroenergetskom sektoru, za šest meseci uvezla 12 odsto svoje potrošnje.

„Što se tiče zime, ako bude sve kako se planira, Srbija bi trebalo da zadovolji svoje potrebe. Ako se desi nešto nepredviđeno, može da kupi struju, a kritično će biti samo ako u Evropi bude nestašica. U tom slučaju restrikcije su poslednje sredstvo“, naglasila je Mumović.

Ocenila je da je cena struje u Srbiji „veštački niska“ i ukazala da će zbog toga svi, koji mogu, zameniti ostale energente strujom. „To možda neće ugroziti energetski, ali može da ugrozi naš finansijski sistem“, upozorila je Mumović.

Savetnik za energetiku u LDK „Konsultants“ Nenad Jovanović procenio je da je Srbiju neplanirani uvoz tokom prethodnog perioda koštao oko 1,2 milijarde evra, ali je ocenio da naš elektroenergetski sistem trenutno odlično radi i da je „doveden u red“, zbog čega je optimista kada je reč o predstojećoj zimi.

„Verujem da imamo dovoljno struje iz sopstvenih kapaciteta, ali za pet gigavata u satu, sve preko toga moraćemo da uvozimo, znamo da zimi idemo i do šest gigavata“, upozorio je Jovanović i dodao da ćemo „moći da uvezemo dodatne količine ako druge države ne budu u problemu“.

Programski menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon rekao je da je teško predvideti kakvi će vremenski uslovi biti ove zime, dodavši da će to biti važan faktor za elektroenergetske sisteme i u Srbiji i u EU.

„Generalno, situacija u EU je takva da je u toku energetska kriza i da cene energenata rastu, ali to je počelo pre napada Rusije na Ukrajinu, pa je EU preduzimala mere na zajedničkom i na nacionalnim nivoima“, rekao je Avinjon i podsetio da se i Francuska suočila sa sušnim letom i niskim vodostajima, zbog čega su neke nuklearne elektrane morale da budu zatvorene, pa je pribegla uvozu struje.

Kada je reč o budućem periodu, Avinjon je podsetio da se EU priprema kroz različite mere, uključujući plan RePower Europe ali i diskusiju o limitiranju cene gasa.

„Što se tiče mera štednje, postoji osećaj solidarnosti kod građana, ljudi su posle pandemije shvatili da ne mogu da se ponašaju kao ranije i taj osećaj solidarnost je ono što nas zbližava“, dodao je Avinjon.

Tribinu „Da li će biti dovoljno struje tokom zime“ organizovao je Klimatski forum u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske, a tokom Nedelje klimatske diplomatije Evropske unije, kampanje koju su pokrenule Evropska unija i njene države članice kako bi podstakli saradnju u pogledu klimatskih promena i ostvarili i planirali sprovođenje realnih akcija/aktivnosti.

Pogledajte kompletnu tribinu putem linka:
https://www.facebook.com/events/483087520544807

Prijavite se za vesti i novosti

iz Centra za unapređenje životne sredine